Anar a pàgina inicial
Facebook Twitter YouTube  Issuu


ACTUALITAT IGUALADA COMERÇ NOTÍCIES L´OBLIGATORIETAT DE PAGAR LES BOSSES DE PLÀSTIC DE NANSES A TOTS ELS COMERÇOS

L´OBLIGATORIETAT DE PAGAR LES BOSSES DE PLÀSTIC DE NANSES A TOTS ELS COMERÇOS

Enviar un enllaç d'aquesta pàgina. Versió per imprimir.

Des de divendres passat, trenta-ú de març, s’ha prohibit el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic en els punts de venda de mercaderies o productes.

Catalunya ha estat pionera pactant voluntàriament amb el sector comercial que aquestes bosses no siguin gratuïtes A l’any 2012 ja s’havia reduït més d’un 50% el consum des de l’any 2007 i l’objectiu és arribar al 90% el 2020. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar aquest dijous passat, en el marc de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, incloent el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, amb exclusió de les compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent, en els punts de venda de mercaderies o productes.

La mesura, que va entrar en vigor el passat divendres, serà d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic. En el marc del Pacte per la Bossa, es va arribar a un acord amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans, de manera que el cobrament de la bossa quedi reflectit en el tiquet de compra .

Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà properament una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra. L’ARC, en el marc del Pacte per la Bossa, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans. Catalunya és, un cop més, pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de mesures legals pel que fa a la reducció del consum de bosses de plàstic.

El Pacte per la Bossa, signat el 2009 i renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de plàstic de nanses en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a 156. L’anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials, però, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerç en l’adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts. En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament.

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.


extranet associats


Igualada Comerç c/ Sant Jordi, 11   08700 Igualada   T 938051419   avís legal   contactar   Mapa Web