Anar a pàgina inicial
Facebook Twitter YouTube  Issuu


MUSEU DE LA PELL

Enviar un enllaç d'aquesta pàgina. Versió per imprimir.

Museu de la pell - Igualada
Constitueix el pilar fonamental del plantejament museogràfic. Per les seves característiques i estructuració és un conjunt únic i capdavanter, un dels tres d’aquesta especialitat existents a Europa.

Tres àmbits configuren el seu discurs expositiu: la pell en la història, un univers de pell i la industrialització. El primer àmbit presenta aspectes de la producció, utilitat i significació cultural de la pell en la nostra civilització mediterrània, des del passat més remot a èpoques recents, on podem contemplar temàtiques: la pell en la prehistòria, l’adoberia entra en la història, de cap a cap de la mediterrània amb els mons grec i llatí, els pergaminers i enquadernadors monàstics i cordovaners i guadamassilers cortesans, i dos oficis tradicionals com el sabater i el guarnicioner.

Un univers de pell presenta uns temes monogràfics tots ells relacionats amb la pell: esport, fent la guerra, de viatge, els nòmades, sons de sempre que tracta la pell i la música, imatges a flor de pell i temptacions tàctils. A més dels corresponents vídeos, presenta cinc mòduls interactius que mostren algunes de les propietats de la pell: tacte, so, resistència, impermeabilitat i el trepant.

El tercer espai tracta de l’evolució tècnica recent de la producció de cuir, denominat la industrialització de la pell o també "dels clots als bombos". Aquesta zona d’exposició vol ser la continuació natural de l’itinerari històric partint de "Cal Granotes" i alhora fí de trajecte pel museu. Comprèn tres moments: com s’adobava a Igualada l’any 1890, que és la connexió amb "Cal Granotes" o la fase artesanal; els inicis d’una especialització amb la primera generació de màquines; i finalment la fase industrial de la pell per a sola que representa la definitiva implantació de la mecanització a l’adoberia i pretén il·lustrar la seva evolució, fonamentalment des d’un punt de vista tècnic, fent patent els processos de producció, amb la substitució dels procediments antics d’adobat en clots per les modernes bótes d’adobar, i el pas d’un sistema rudimentari de treball, recolzat en l’habilitat individual i l’esforç manual, a un sistema avançat de mecanització, basat en l’ús de l’energia elèctrica.


extranet associats


Igualada Comerç c/ Sant Jordi, 11   08700 Igualada   T 938051419   avís legal   contactar   Mapa Web