Anar a pàgina inicial
Facebook Twitter YouTube  Issuu


L´ADOBERIA DE CAL GRANOTES

Enviar un enllaç d'aquesta pàgina. Versió per imprimir.
Adoberia Cal Granotes - Museu de la pell d´Igualada i comarcal de l´Anoia

Es una realitat pionera en el seu gènere. Fou oberta al públic el desembre de 1990. S’ha rehabilitat un edifici industrial que data de principis del segle XVIII, situat en ple barri adober, a frec del rec o sèquia i que conserva la seva distribució primitiva per tal de mostrar a la manera d’un "musée site" els tres sistemes totalment manuals i artesanals d’adob de pells per a sola (pell grossa de bou, vaca,…) corresponents a abans de la mecanització: l’adob pel sistema de cosir els cuirs, el sistema marroquí antic especialment i el marroquí modern. De totes maneres cal entendre la rehabilitació d’aquest conjunt des d’una perspectiva més àmplia, ja que, a part de l’interès purament museístic i de patrimoni cultural, rehabilitem un edifici del "nucli antic industrial d’Igualada" localitzat en el seu context i, al mateix temps, és recuperada per a la ciutat una zona degradada urbanísticament com és el rec. A un centenar de metres hi ha la fàbrica tèxtil de "Cal Boyer" (seu central de museu) tot plegat determina una remarcable intervenció urbanística en l’esmentat nucli industrial de la ciutat.

Adoberia Cal Granotes - Museu de la pell d´Igualada i comarcal de l´Anoia

Mostra al visitant les dues plantes típiques d’una adoberia: la planta baixa o ribera, on tenien lloc les operacions de preparació i adob de les pells; i l’estenedor, on els cuirs perdien la humitat penjats de les característiques barrades. La seva producció anava destinada fonamentalment a l’elaboració de la sola per a sabates. També es podia emprar per a la confecció de: guarniments de cuir per als animals i carruatges tirats per cavalleries; respatllers i seients de les cadires; i per a la fabricació de les corretges dels embarrats de les fàbriques.

Els adobers d’Igualada, a principis del segle XVIII, abandonen el clos de les muralles medievals i establiren les noves indústries a frec d’una canalització d’aigua anomenada rec o sèquia, documentada ja en el segle XII, emprada originàriament per a fer funcionar molins fariners. El rec té una longitud de 3.049 metres i recull l’aigua del riu Anoia per mitjà d’una resclosa.

extranet associats


Igualada Comerç c/ Sant Jordi, 11   08700 Igualada   T 938051419   avís legal   contactar   Mapa Web