Anar a pàgina inicial
Facebook Twitter YouTube  Issuu


L´HOME I L´AIGUA

Enviar un enllaç d'aquesta pàgina. Versió per imprimir.
Museu de la pell d´Igualada i comarcal de l´Anoia - Exposició L´home i l´aigua

Exposició inaugurada el 6 de juliol de 1991. Pretén donar una visió de diversos aspectes del món de l’aigua relacionats amb la nostra societat. La temàtica es presenta en diversos apartats: l’elevació de l’aigua; transport, distribució i utilització domèstica de l’aigua; què és l’aigua?; l’aigua i la salut; i l’aprofitament econòmic de l’aigua.

En aquest espai perimètric de la sala s’exposa el discurs històric. A l’espai central, es pot contemplar el canal d’aigua de característiques lúdic-didàctiques amb uns elements que, col.locats en el mateix canal, els poden fer funcionar els mateixos visitants. El canal també serveix per fer present el compost que dóna el títol de la sala. El muntatge és flexible i permet d’ampliar el nombre d’objectes exposats, que segons el seu format i temàtica s’han exposat en una vitrina perimètrica, en una tarima sota la vitrina i els més grans a l’espai central i a l’entorn del canal.

La construcció museogràfica és novedosa tant pel que fa referència a la seva estructura i disseny com per la seva finalitat didàctica i lúdica. L’any 1992 aquesta secció fou guardonada amb el primer premi FAD d’interiorisme, que va representar competir amb més de dos-cents projectes. Però el que caldria remarcar d’aquesta distinció són els comentaris que alguns mitjans de comunicació han fet pel que fa referència a la relació entre el seu baix cost de realització i el nivell de qualitat i de comunicació assolits en l’esmentada secció, que és una de les condicions més importants per a l’atorgament del premi: "destaca por su sobriedad y por la economia de medios con que ha sido realizada" (La Vanguardia, 12.06.1992), i "se ha terminado por premiar una buena instalación museográfica de la Sección "l’Home i l’Aigua" del Museo Comarcal del Anoia, que aúna los avances tecnológicos con la vocación didáctica. Por tanto, dos grandes premios al sentido común y a la inversión de los caudales públicos en proyectos razonables " (El País, 12.06.1992).

La màquina de vapor i la sínia, amb la instal·lació de la màquina de vapor del "Cilindro" d’Igualada, muntatge museogràfic dotat de moviment, s’aconsegueix ampliar un dels temes desenvolupats a la secció "L’Home i l’Aigua" d’aquest museu, concretament el de la transformació de l’aigua en energia i al mateix temps explicar la funció d’un dels espais de l’antiga fàbrica tèxtil cotonera de "Cal Boyer", la sala de la màquina de vapor que disposava aquesta indústria.

S’ha recuperat una sínia de fang que funcionava a frec de rec, emprada per elevar l’aigua a un nivell superior. Restava en estat d’abandó, i a causa de les obres d’acondicionament urbanístic del sector exterior de museu, fou recuperada i restaurada.

extranet associats


Igualada Comerç c/ Sant Jordi, 11   08700 Igualada   T 938051419   avís legal   contactar   Mapa Web